.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe je onbewust mensen heel erg kunt kwetsen 

 juli 24, 2020

By  admin

Hoe je onbewust mensen heel erg kunt kwetsen.

In de afbeelding bij dit artikel heb ik een berichten wisseling weergegeven over een opmerking in een groep die daarna privé via Messenger is voortgezet.

En ja, ik ben de linkshandige die haar pijnpunt in de uitwisseling benoemt. Maar mijn pijn zit niet in die ene opmerking van die ene dag.

Mijn pijn zit in jarenlang gedoe. Vanaf de dag dat ik de kleuterschool binnenstapte tot die opmerking in de groep.

Thuis was ik geen uitzondering. Mijn vader en moeder waren allebei linkshandig en hun zes kinderen waren om en om rechts- en linkshandig.

Maar op school veranderde alles.

Niet alleen omdat ik een uitzondering werd. Ook omdat ik allerlei spulletjes moest gebruiken die voor rechtshandigen ontworpen zijn, zoals scharen. De kwaliteit op de kleuterschool stelde niet veel voor, maar voor een linkshandige waren ze een ramp. Daar kreeg je gewoon niets behoorlijk mee geknipt. De schaar klapte dubbel.

Op de lagere school werd het nog erger. Leren schrijven….met een kroontjespen! Dat is al lastig genoeg als je rechtshandig bent en je fijne motoriek in die hand goed ontwikkeld is. Laat staan als je moet leren schrijven met de hand waar je bijna geen controle over hebt. Dat duurt langer en daardoor lijk je onhandig. Terwijl je eigenlijk een mega-prestatie aan het leveren bent.

Haken, ik doe het van links naar rechts, de andere kant op. Hoe vaak ik niet hoor: wat doe je dat onhandig. Nog steeds.

Apart moeten staan bij de kickboks-les omdat anders benen elkaar raken bij het trappen. Op de hoek van de tafel gaan zitten omdat armen anders botsen bij het eten van de soep.

En zo kan ik nog veel meer voorbeelden geven waarin linkshandigen allerlei trucjes en foefjes moeten verzinnen om om te gaan apparaten en activiteiten.

Onze maatschappij is ontworpen en ingericht voor rechtshandigen.

Steeds meer apparaten en producten zijn a-symmetrisch. En daarmee zijn ze ontworpen voor rechtshandigen. Dat maakt het leven voor linkshandigen al lastig genoeg. Maar daar kan ik intussen best mee leven, dat is hoe het is.

Waar ik meer moeite mee heb zijn de extra betekenissen die aan linkshandigheid worden geplakt. Die cluster van: onhandig, verkeerd, raar, etc. Als iemand het woord linkshandigheid op die manier gebruikt, dan raakt me dat.

Deze rechtshandige had niet de bedoeling mij te kwetsen, maar het gebeurde wel.

Dit verhaal is bedoeld om mensen meer bewust te maken van onbewuste taalpatronen.

Woorden die onbedoeld kwetsend kunnen zijn. De woorden waar zo’n cluster van extra betekenissen aan is geplakt, die stigmatiserend is en niets te maken heeft met de basisbetekenis.

Ik heb dat met linkshandigheid. In de straten van steden over de hele wereld gaat het op dit moment over huidskleur. En terecht. Mijn probleem is minimaal vergeleken bij hun probleem. Maar het zorgt wel dat ik kan meeleven. Dat gevoel van: ‘en nu is het genoeg’, dat herken ik maar al te goed.

Heb jij misschien een dergelijk woord dat jou raakt?  Laat dan alsjeblieft een reactie achter onder dit bericht.
Ik ben een cursus effectieve communicatie aan het ontwikkelen en kan jouw voorbeeld daarbij goed gebruiken.

admin


Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>